mandag den 22. marts 2010

Psoriasis, hvorfor lige mig?

Jeg er uheldigvis en af de 165.000 danskere som har psoriasis, og helt sikkert ikke den eneste som spørger "Hvorfor lige mig?"
Men sådan er livet nu engang, og derfor ligner jeg forøjeblikket en med rødehunde over det hele i en speciel udviklet og voldsom udgave...
Tjaaaaaa sjovt er det faktisk ikke, men hvad andet kan man gøre end at lave lidt sjov med det...Jeg fik konstanteret min første "tørre" plet hos skolens klamme skolelæge da jeg var bare 7 år, en femkrone stor tør plet på ryggen.
OKAY...siger man så, chancen for at blive medlem af "DANMARK", forsvandt lige så hurtigt som de tørre pletter blev flerer, og hvem er det så lige som har brug for at være medlem af DANMARK? Tjaaaaaa det er jo feks. lige os 165.000 danskere som lider af Psoriasis, men desværre ikke nåede at få tilbudet...ØV
Hvad er så lige Psoriasis spørger mange mennesker mig tit om..
Psoriasis (af græsk psora, som betyder skæl og kløe) er en kronisk hudsygdom, som rammer cirka tre procent af befolkningen i vores del af verden. Omkring 165.000 danskere har psoriasis.
Psoriasis opstår pga. for kraftig celletilvækst, dette medfører bl.a., at fornyelsen af huden løber løbsk. I rask overhud tager det cirka fire uger for en hudcelle at blive dannet, vandre op til overhuden og blive udstødt. Ved psoriasis tager det kun omkring fire dage, derfor de typiske tykke psoriasisbelægninger (huden når ikke at modne og blive udstødt på normal vis). Denne kraftige celletilvækst viser sig som fortykning af huden og skældannelse. Den kroniske inflammationen i huden er også årsag til rødmen og ofte også kløe.
Tjaaaa...det er sådan det er, og i perioder (som nu) er jeg ved at flå mig selv ihjel på grund af kløe og skæld, men jeg klare det, for det er jo ikke første gang.
Jeg har ca. 2 kraftige udbrud om året, som jeg, når det bliver for slemt og ulideligt, bliver medicinsk behandlet for.
Metotrexat er en lille pille som bremser cellevækst og dæmper immunforsvaret, og i løbet af et par måneders behandling med (8 små piller en gang om ugen) er min Psoriasis væk igen.
Tjaaaaaaaa, tænker du så, hvad er så problemet...Æd dog nogle piller, hvis det hjælper så nemt...
Og der kunne du jo så hvidt ha' helt ret, hvis ikke lige det var forde at Metotrexat ikke er specielt sundt at spise som slik, faktisk er der en del bivirkninger forbundet med indtagelsen af disse små gule piller, feks. må man ikke indtage alkohol (kun ganske lidt), man må ikke blive gravid og så kan de desuden give kvalme, feber, udslæt og belaste leveren, så man 1 gang om måneden skal ha' taget blodprøver...Tjaaaa sikke heldig jeg er at være en af de 165.000 danskere ;-)
Men man lærer at leve med det, gør man, selvom jeg helst ville være fri.......